Publicaties

Stadsorganist Simon: `Afstand met Alphenaren verkleinen`

ALPHEN AAN DEN RIJN - Simon Stelling is sinds november 2013 stadsorganist van Alphen aan den Rijn. Met deze eretitel neemt hij verschillende taken op zich, waaronder het verkleinen van de afstand tussen het orgel en de Alphense bevolking. "Orgelmuziek is niet meer toegankelijk voor het grote publiek. Dat wil ik gaan veranderen."

Behalve stadsorganist is Simon o.a. dirigent van verschillende koren, geeft hij aan wel 40 studenten piano- en orgel les, en bespeelt hij sinds 1975 het Steinmeyer orgel in de Adventskerk.

Voor de stad
"In de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw waren zowel het orgel als de stadsorganist in dienst van de stad, dus niet van de kerk. Orgelmuziek had een bekender voorkomen in de samenleving. Nu wordt het vaak geassocieerd met de kerk, of met muziek dat alleen op begrafenissen wordt gespeeld, terwijl dat niet altijd het geval hoeft te zijn", legt Simon uit.


"Daarom is het ook één van mijn taken om op gezette tijden het orgel gratis toegankelijk te maken voor zowel Alphenaren als toeristen." Maar dit is niet het enige waar Simon zijn passie voor muziek voor inzet: "Ook houd ik me bezig met het pedagogische aspect van muziek: kinderen en scholen in aanraking brengen met muziek door excursies en dergelijke te organiseren."

Cultuur in Alphen aan den Rijn
Simon woont al bijna zijn hele leven in Alphen aan den Rijn, en doet dat nog steeds met veel plezier. "Alphen is een prima plaats: het ligt centraal, er zijn goede fiets- en wandelmogelijkheden en ook met het aantal cultuurvoorzieningen zit het hier goed. We hebben bijvoorbeeld een prachtig theater. Natuurlijk, elke stad mist wel wat, maar je moet altijd naar verbetering streven in plaats van alleen maar te blijven klagen. Er is genoeg te doen, en anders kan je er zelf voor zorgen," stelt hij.

En dat gaat Simon dan ook doen: "Na mijn benoeming heb ik het erg druk gehad door de kerstperiode. Ik neem nu de tijd om goede plannen te ontwikkelen, om die daarna aan de gemeente voor te leggen. Ik ben erg blij met mijn eretitel als stadsorganist, en ga die functie dan ook met plezier vervullen."

(Gemeente Alphen aan den Rijn)

 

Orgel Adventskerk door droogte buiten dienst

Bron: Algemeen Dagblad/Omroep West, Datum: zaterdag 06 april 2013

De droogte van de afgelopen periode is erg slecht voor instrumenten. Met name orgels zijn gevoelig voor de aanhoudende droge lucht. Het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk zal daarom zondag 7 april niet worden bespeeld. Fraai pianospel zal deze zondag de gemeentezang begeleiden.

De problemen werden tijdens de dienst op Goede Vrijdag merkbaar toen tonen bleven hangen en veel registers het niet meer deden. De kerk was de week ervoor druk in gebruik geweest en in combinatie met de droge lucht zorgt dat ervoor dat de speeltafel voor een groot deel niet werkt en de houten pijpen in het orgel vervormen. Het is nu niet te beoordelen of er ook blijvende schade is.

Pasen en verder...
Tijdens de paasdiensten was na zorgvuldige voorbereiding een deel van het orgel te gebruiken, maar afgelopen week is de bespeelbaarheid weer verder afgenomen. Om het orgel niet onnodig te belasten (door er droge lucht doorheen te blazen) wordt deze zondag de piano gebruikt.

Ook in de omgeving
Afgelopen week berichtten zowel TV West als het Algemeen Dagblad over dit onderwerp. TV West zocht de Hooglandse Kerk in Leiden op die hier ook mee te kampen heeft. Het AD kwam in de Adventskerk langs. Beide artikelen zijn hieronder te lezen.

Orgels de dupe van kou en droogte (Omroep West)

(Klik op de het artikel voor een vergroting)

Riesenbeifall für Freunde aus den Niederlanden

Konzertchor "Min Ghesellen" Nieuwkoop begeisterte in Marienmünster

VON JOSEF KÖHNE

Marienmünster. Über ein wunderbares Geschenk durften sich die Gottesdienstbesucher am Palmsonntag in der Abteikirche Marienmünster freuen. Beschert wurde es ihnen vom Konzertchor "Min Ghesellen" (Meine Freunde) aus dem niederländischen Nieuwkoop.

duitsland1

Strahlende Stimmen: Soli für die Seele sangen (v.l.) Hans Hermann Jansen, Johann Penner und Elfriede Peitz.

Unter der Leitung von Simon Stelling weckte der mit klaren Stimmen besetzte Chor tiefe Gefühle. Überwältigend das in der Diktion hervorragende Kyrie, das als flehender, voller Inbrunst gen Himmel geschickter Ruf um Erbarmen die Seele anrührte. Wunderschön harmonierten mit den Stimmen des holländischen Chores die Stimmen der deutschen Solisten. Hans Hermann Jansens und Johann Penners strahlende Tenöre durchdrangen den vielstimmigen Gesang, in dem der bis in die Höhen hinein wärmende Sopran von Elfriede Peitz das I-Tüpfelchen setzte.

Mit Teilen aus der Cäcilienmesse von Charles Gounod und einem gefühlvollen "Ave verum corpus" von W.A. Mozart ersang sich der Chor einen minutenlang anhaltenden Beifall und die Sympathien der Kirchenbesucher.

duitsland2

Gebeten nach Noten: Mit seinem großartigen Auftritt beschenkte der Konzertchor aus den Niederlanden die Gottesdienstbescher in der Abteikirche Marienmünster.

An der Orgel wurden Chor und Solisten von Gerard Port begleitet.

Tragisch war für mehrere Chormitglieder der Amoklauf eines vermutlich Geistesgestörten in der Nachbargemeinde von Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, bei dem am Tag zuvor sieben Menschen getötet worden waren. Pater Hubert erinnerte an die Tat und schloss die Chormitglieder und ihre Familien in seine Fürbitten ein.

 

 

Recensie Kerstconcert Cantabile Uithoorn

Cantabile

Bob Berkemeier - 26 december 2010
Het Alphense koor verraste de aanwezige muziekliefhebbers met een divers kerstliedjesprogramma.

BOB BERKEMEIER UITHOORN - De in feestelijk zwart en rood geklede dames en heren van het Alphense kamerkoor 'Cantabile' hadden zich zondag niet door de overvloedige sneeuw en de gladheid laten weerhouden van een autorit naar de Uithoonse Thamerkerk.

Dit uitstekende koor van zeven dames en zes heren verzorgde het jaarlijks kerstconcert in de kamermuziek- en kleinkunstserie van de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn (SCAU). De ruim zeventig bezoekers van het kerstconcert die daarvoor eveneens hun besneeuwde huis hadden verlaten, zullen daarvan zeker geen spijt hebben gehad.

Cantabile was al eerder op bezoek bij de SCAU. Ook nu weer verraste dit koor onder de enthousiasmerende leiding van Simon Stelling de luisteraars met een afwisselend programma van aansprekende koormuziek in kerstsfeer, uit vier eeuwen. Het openingsstuk 'Ein Kind ist uns geboren' van Melchior Franck, uit de vroege zeventiende eeuw, was letterlijk een binnenkomer met verrassingseffect. Het koor zong het lied, in twee groepen opgesteld in de gangpaden aan weerszijde van de stoelen voor het publiek.

Daarna volgde, onderbroken door de pauze, een keur van Engelse en Franse kerstliederen in welluidende bewerkingen van de Engelse koordirigenten David Willcocks en John Rutter. We belandden toen met 'Bethlehem down' (Peter Warlock) en 'Ave Maris Stella' (Otto Olsson) in de twintigste eeuw. Voor de pauze was de stap naar onze tijd overigens al gezet met de gedurfde, maar toch steeds weer in bekend klinkende harmonische verbanden oplossende, samenklanken van Arvo Pärt (geboren in 1935). Zijn, zeker voor een amateurkoor niet eenvoudige, 'Nunc dimittis' kreeg een mooie, geconcentreerde en vocaal zeer genuanceerde, vertolking. Onder de bekwame handen en gecontroleerd door zijn scherpe oor zal daaraan onder leiding van dirigent Simon Stelling hard zijn gewerkt.

Maar ook een vlot nummer als 'White Christmas' van Irving Berlin ontbrak niet. Een feest der herkenning was ook het 'Cantique de Noël' van Adolphe Adam in een bewerking, wederom, van John Rutter. Hiermee werd het geslaagde concert beëindigd.

Evenals bij het Uithoornse kerstconcert in december 2005 zorgden fluitiste Sannie de Jongh en hoboïst Theo-Hans Kuijvenhoven weer voor een kleurrijke begeleiding, samen met de bij enkele stukken zelf aan de vleugel meespelende dirigent. De muzikanten verdienen een compliment voor de door henzelf gearrangeerde en prima klinkende hobo- en fluitpartijen bij de koorwerkjes, waarbij de componist zelf slechts een pianopartij als begeleiding heeft geschreven. Ook lieten de twee prima houtblazers zich samen of apart horen in enkele instrumentale intermezzi, met welgekozen korte composities van Quantz, Gaubert en Hamilton Harty.

De zondagmiddag van 16 januari is bij SCAU voor liefhebbers van vlotte zigeunermuziek, met het optreden van ensemble 'Sintiromarus': zang, viool, cymbaal en piano.

 

 

Copyright | Powered by Verheulcommunicatie.com